Tips för ett torrt och friskt hus för dig i Kumla

Har du sett tecken på fuktskada, unken lukt eller mögel i din källare? Då har du kommit helt rätt. Här kommer du att få ta del av tips på hur du håller din källare torr och ditt hem friskt.
Det viktigaste vid tecken på fukt i källaren är att åtgärda skadan snarast möjligt. Kolla därför upp direkt om du behöver dränera ditt hem. Vid minsta osäkerhet så bör du ta hem en dräneringstekniker på konsultation. Du kan kontakta oss här för hjälp!
 

Så hur går det egentligen till när vi dränerar ditt hus?

När dagen väl har kommit för dränering startar vi med att gräva upp marken runt huset. Vi gräver ända ner till grundens lägsta punkt av vårt professionella arbetslag. Processen fortsätter sedan med att lägga på makadam efter det dräneringsrör och mer makadam. Det sista vi lägger på är markduken, därefter kan källarväggarna isoleras samt fuktskyddas. Sedan grävs diket igen och marken återställs. Det är otroligt viktigt att avsluta arbetet med att se över hängrännorna så att regnvattnet inte leds in mot husväggarna eller husgrunden. 

Information om krypgrund och torpargrund vid dränering

Viktigt att veta vid dränering av torpargrund är att den oftast inte är lika stabil som krypgrunden. Man ska därför alltid iaktta stor försiktighet vid grävning. Det beror på att den oftast är gammal och känslig. Rekommendationen är därför att dränera en eller max två sidor av huset åt gången. Sedan grävs det igen och resterande sidor kan påbörjas. När torpargrunden är uppgrävd krävs det noga kontrollering och stabilisering för ett lyckat resultat. 

 

Hur mycket av ditt hus behöver dräneras på samma gång?

Hela ditt hus behöver inte dräneras på en och samma gång. Det är självklart möjligt att börja med de mest nödvändiga sidorna först och senare dränera de återstående. Det kan dock vara något dyrare att göra det i två omgångar, men möjligt. Har du planerat eller går i tankarna på att bygga en altan, eller riva befintlig och bygga nytt? Spara då den sidan av huset så dräneras den vid ombyggnation. 

Har du behov att isolera källargolvet för en torrare källare?

När källargolvet isoleras skapas både ett bättre klimat, det blir varmare och på det viset luktar det mindre fukt. Hur går det till? Vi startar med att lägga in ett ventilerande fuktskydd på betongen, sedan ha ett övergolv. 

Frånluftsfläkten blåser in inomhusluft till ventilationskanalerna i den fuktskyddande mattan. På det här viset ventileras fukten bort och du får ett varmare golv och en torrare källare.


Vi kan hjälpa dig förbättra ventilationen i ditt hus

Det första att ta reda på är vilken ventilation huset har från början och om några åtgärder redan är gjorda. När du vet svaret på vilken ventilation just ditt hem har, är det bara att sätta igång och påbörja. Har huset självdrag kan ventiler sättas in i väggar och skorsten för att få bättre drag. Men för hus som är täta kan en mekanisk ventilation med fläktsystem vara aktuellt. OBS! Viktigt att den mekaniska ventilationen är rätt utförd, med tanke på att det väldigt lätt kan skapas undertryck. Så ju tätare ditt hus är, desto bättre ventilation behövs för att inte fukten ska stängas inne.

Resultat efter husdräneringen

Efter husdräneringen är klar kommer du att uppleva ett betydligt bättre inomhusklimat och att det luktar bättre. Det tar ca 1–2 månader innan fuktfläckarna börjar försvinna. Om du har isolerat både väggar och golv kommer du att märka att det går åt betydligt mindre energi för att värma upp ditt hus. Finns det ett intresse för att inreda källaren så råder vi dig att vänta ett halvår efter dräneringen är gjord. Det är för att inte stänga in någon fukt.
Med hjälp av en husdränering, så kan du använda din källare till mer än en tråkig döyta eller grovförråd. Du kan även läsa mer om markarbeten på den här sidan!

 

 

Den här hemsidan är under uppbyggnad.

Skriv in till oss via formuläret vid frågor.